Stockholm är en fantastisk båtstad. Med sin rika skärgård och stadsmiljö kring vatten är det många som vill åka båt. Adderar man allemansrätten och ett, åtminstone på sommaren, fantastiskt väder så förstår man enkelt varför alla i Stockholm vill åka båt.
Men – på båten behöver man bottenfärg. Stockholm är lite speciellt i det avseendet, och i den här guiden går vi igenom 3 saker du behöver tänka på när du köper bottenfärg för båtar som ska ligga just i Stockholm.
1. Mälaren och kusten har olika regelverk
För båtar med hemmahamn I mälaren, som är en insjö, tillåts inga bottenfärger med biocider. Biocider är någon form av gift – oftast koppar – som släpps ut från färgen för att hindra beväxning av framförallt havstulpaner men också annan växtlighet. Samtidigt är problemet med beväxning väldigt lågt i Mälaren – så det är inget större problem.
Om din hemmahamn istället är någonstans i stockholms skärgård – exempelvis Dalarö – så tillåts bottenfärger med biocider. Dessa är otvivelaktligen mer effektiva mot beväxning, men är alltså (enligt de flesta) inte lika miljövänliga.
Observera att det är din hemmahamn som styr – om du har båten liggande på Dalarö så får du ändå åka med båten i Mälaren även om du har biocider i din bottenfärg. Även om det är tillåtet så blir det i någion mening en moralisk fråga. Om du ofta åker i mälaren, men faktiskt har båten utanför så kanske du ändå ska fundera ett varv på om du inte ska välja en biocidfri bottenfärg. Du kan hitta dem i alla båttillbehörsbutiker. Vi rekommenderar att du kollar in bottenfärger hos Moory – de har ett gigantiskt sortiment av både kopparbaserade & biocidfria färger.
2. Din båtklubb kan ha särskilda krav
Många båtklubbar, särskilt i Stockholm, ställer krav på vilken bottenfärg du får ha. Det kan delvis handla om miljö (då godkänns endast biocidfria bottenfärger), men det kan också handla om dina båtgrannar. Med en självpolerande bottenfärg – dvs. en färg som sakta släpper av sig själv och därmed också beväxning – så riskerar du att färga av dig på slingen vid upptagning och sjösättning. Nästa båts som lyfts kan då få din bottenfärg på sitt skrov. Inte schysst! Därför förbjuder en hel del båtklubbar just självpolerande bottenfärger.
Kolla vad som gäller med din båtklubb. Du kan ofta hitta den hos Båtunionen. Vill du vara på den säkra sidan köper du en hård bottenfärg utan biocider – då är du garanterat OK.
3. Behöver du ens en bottenfärg?
Som vi skriver här så har stockholm verkligen en utmaning med klimatet. Behöver du verkligen en bottenfärg mot beväxning, eller räcker det med att du tvättar av båten (i en båtbottentvätt, eller med en Scrubbis)? Om du tror att det kan räcka (eftersom du använder båten sällan, eller om du ligger i mälaren) så är det en liten sak för dig men en stor sak för miljön att skippa bottenfärg.