Hur man minskar kalorier och går ner i vikt

När du vill gå ner i vikt är det viktigt att ha ett kaloriunderskott. Det betyder att du förbrukar färre kalorier än du förbränner. I den här artikeln visar vi hur du kan minska kalorier och på så sätt gå ner i vikt. Vi ger dig en guide till hur du beräknar ditt dagliga kaloriintag och berättar om de bästa dieterna.

Beräkna ditt kaloriintag

För att beräkna ditt dagliga kaloriintag måste du först och främst ta reda på din BMR (Basal Metabolic Rate). BMR är mängden kalorier du förbränner under en stillastående dag. Du kan hitta din BMR med hjälp av en onlineräknare eller en app för detta. När du har hittat din BMR, multiplicera den med en faktor som passar din livsstil. Om du är väldigt aktiv måste du multiplicera med en högre faktor än om du är mindre aktiv.

Följ en diet

När du vill gå ner i vikt kan det vara en bra idé att följa en diet. Det finns ett hav av olika dieter, och därför kan det vara svårt att ta reda på vilken diet man ska följa. Dessutom fungerar inte alla dieter för alla. Vissa människor går lättare ner i vikt än andra och vissa har mer energi att följa en striktare diet.

Det finns dock några allmänna råd om vilken diet som fungerar bäst. Först och främst måste du se till att ha en varierad kost med mycket frukt, grönsaker, magert kött och fullkorn. Du måste undvika sockerhaltiga drycker, snabbmat och snacks. Dessutom är det bra att äta ofta och i mindre mängder. Detta ger en jämnare blodsockerkurva och minskar lusten att äta ohälsosam mat mellan måltiderna.

Få mycket motion

För att gå ner i vikt räcker det inte att bara följa en hälsosam och varierad kost. Du måste också träna för att gå ner i vikt. Det finns många olika träningsformer, så det finns något för alla. Du kan välja att gå eller springa en promenad i naturen, styrketräna på ett gym eller yoga hemma i vardagsrummet.

Det viktigaste är att du hittar den typ av träning som motiverar dig mest. Om du inte gillar den typ av träning du gör är det svårt att hitta motivationen att fortsätta. Dessutom måste du också se till att du tränar regelbundet. Det rekommenderas att du tränar minst tre gånger i veckan.

Gå efter ett realistiskt mål

När du vill gå ner i vikt är det viktigt att inte gå efter ett omöjligt eller ohälsosamt mål. Sätt därför alltid upp dig själv ett realistiskt viktminskningsmål som du tror att du kan uppnå inom en överskådlig framtid. Kom också ihåg att det tar tid och tålamod att gå ner i vikt, så bli inte frustrerad om du inte går ner i vikt så snabbt som du skulle vilja.

Tänk på att också fokusera på ditt välmående och inte bara på siffran på badvågen. Se till att äta hälsosam och varierad träning regelbundet och koppla av när du behöver det.

Total
0
Shares