Olika lyftkranar och hur du väljer en som uppfyller dina behov

Lyftkranar används bland annat som hjälpmedel på byggarbetsplatser för att lyfta tunga föremål och transportera saker till andra platser. Helt enkelt de arbetsuppgifter som människor bara inte kan utföra. 

 

Om du ska införskaffa en lyftkran till företaget finns det lite olika faktorer att överväga, liksom det finns olika modeller du behöver se över. Vi har gjort det enklare för dig genom att sammanställa det viktigaste i en liten guide över lyftkranar. Allt för att du ska kunna välja en som uppfyller dina behov.

Olika modeller utformade efter olika ändamål

Det finns som sagt lite olika modeller att välja mellan när det gäller lyftkranar. Det beror helt enkelt på att olika lyftkranar har olika användningsområden beroende på deras storlek, vikt och så vidare. 

 

Normalt brukar man säga att de lyftkranar som finns att välja mellan kan delas in i tre kategorier, nämligen mobil-, torn- och larvkranar. Vi sammanfattar alternativen här.

Mobilkranar

Mobilkranar är lyftkranar med en teleskopisk bom av antingen stål eller järn. Bommen sitter på en mobil plattform och kan höjas och sänkas efter behov. En mobilkran är att föredra om projektet som kräver en lyftkran är något mindre. De är nämligen smidigare och mer anpassningsbara, och brukar därmed också vara en billigare investering.

Tornkranar

Tornkranar kallas även för byggkranar och är lyftkranar som sätts fast i marken. De används allt som oftast vid större byggnadskonstruktioner och består av en horisontell avvägd bom som finns på toppen av tornet. Motvikten sitter i den korta änden av bommen och gör tornkranen självbalanserande. Tornkranen går också att få i en mobil och en självresande utgåva.

Larvkranar

Vid de tyngsta lassen används vanligtvis larvkranar. Larvkranar är fantastiska eftersom de kan användas till flertalet projekt, stora som små. Bland annat används de för att montera prefabricerade moduler för flerbostadshus, men också för tunga lyft på industrier och vindkraftsparker.

Rådfråga experter

Som du kan läsa dig till finns det en del olika lyftkranar att välja mellan, vilket naturligtvis kan försvåra beslutet. Om du är osäker på vilken lyftkran du och ditt företag behöver för nästkommande projekt är det därför en bra idé att höra vad experterna tycker. Det finns ett flertal svenska aktörer med spetskompetens inom lyfttjänster. Slå en signal eller skicka iväg ett mejl så får du svar på vilken lyftkran som passar bäst för det projekt som ska utföras!

Skicka efter ett par offerter

Vid det här laget vet du (förhoppningsvis) vilken lyftkran du behöver. Då är det dags att skicka efter ett par offerter från olika leverantörer! Vare sig det blir experterna du rådfrågade eller någon annan återförsäljare är det en god idé att få åtminstone 3-4 offerter. Då kan du jämföra priserna från olika aktörer för att komma åt det allra bästa alternativet. Detta gäller oavsett om du bestämmer dig för att hyra eller investera i en lyftkran med hjälp av ett lån.

 

Givetvis är det inte bara priset som ska tas i beaktande. Du vill också försäkra dig om att servicen är professionell samt undersöka vilka andra förmåner som erbjuds.

Total
0
Shares