Sommartips från Region Stockholm om upplevelser i länet

Från Grisslehamn i norr till Utö i syd – här får du kulturtips att uppleva i sommar!

Semestertider är för många ett perfekt tillfälle att ge sig ut och upptäcka allt kulturutbud som länet har att erbjuda. Här har vi samlat några sommartips från aktörer med kulturnämndens stöd och sommartips från verksamheter inom Region Stockholm. 

Stockholms läns museum

Besöksmål kommunvis
På museets webbsida kan du sortera vilken typ av besöksmål du vill utforska Här listas en mängd olika besöksmål utifrån kommunerna(öppnas i nytt fönster) i länet. I tätorterna ryms stora delar av landets moderna historia med allt från industrialismens fabriksmiljöer till miljonprogrammets bostadsområden. I Stockholms län finns även en femtedel av landets fornlämningar och runt 700 runstenar. Länet har sedan 1600-talet varit viktig för landets historia. Kungen, adelns slott och herresäten präglar än idag stora delar av landskapet liksom den gamla bondbygden med byar, gårdar och torp. Mälaren och skärgården bidrar också till länets karaktär. 

Upptäck den offentliga konsten i länet
I Stockholms län finns en stor mängd offentlig konst – en konstskatt som är helt gratis att besöka. Museet presenterar en lista över konstverk sorterade utifrån kommun(öppnas i nytt fönster) -skulpturer i brons, konst på väggar och konstnärliga gestaltningar i olika miljöer såsom pendeltågsstationer. Här kan du även ladda ned appen “Upptäck konsten” om konst i Stockholms län. 

Tillgängligt landskap är utvalda platser med ljudguider. 
På webbplatsen landskapetshistoria(öppnas i nytt fönster) kan du lyssna på berättelser om hur livet kunde vara för de människor som tidigare bodde i Stockholms län.

Utställningar

Litiumfestivalen på Utö  
Konstnärerna David Larsson, Hanna Ljungh och duon Gidensson/Londre genomför Litiumfestivalen – ett publikt konstnärligt event- och utvecklingsarbete på plats på Utö. Festivalen riktar sig till boende och besökare på Utö 27-28 augusti 2022. I konstworkshoppar sker dialog kring grundämnet litium och dess användning i samtiden, energiomställning, batterier och mental hälsa.   Länk till Haninge kommuns webbsida om Litiumfestivalen(öppnas i nytt fönster).

Utställning på Mörby gård, Ornö  
Under perioden 6 – 28 augusti visas utställningen Deras lyckligaste dagar var de mörka och vidsträckta dagarna med regn på Mörby gård på Ornö. Det arrangeras guidade visningar och kreativ verkstad för barn.  

Utställning ”Havet som omger oss”
Stockholms läns bygdegårdsdistrikt i samarbete med Björkö Konstnod visar utställningen Havet som omger oss. Utställningen fokuserar på relationen mellan människan och havet, om ansvarstagande handlingar och perspektiv. Utställningen syftar till att genom konsten skapa mötesplatser och engagemang kring lokalt angelägna frågor.  Länk till webbsida om “Havet som omger oss”.(öppnas i nytt fönster)

Musikteater

Sångspel på Albert Engströmgården i Grisslehamn 
På Albert Engströmgården i Grisslehamn sätts under sommaren upp ett sångspel om Evert Taube. Dödens kyss utspelar sig i en loge bakom stora scenen på Gröna Lund. Evert Taube har scenskräck och artistchefen Ove Hahn försöker få Evert att börja sitt uppträdande.  Länk till sidan om “Dödens kyss”(öppnas i nytt fönster).

Sommarteater på Kullsta
Roslagsteatern i Kullsta norr om Norrtälje spelar för sjuttonde året i rad sommarteater i hjärtat av Roslagen. Under juli och augusti spelas en fars i två akter. Full fart, spring i dörrar, missförstånd och hjärtliga skratt i grönskande 1800-talsmiljö utlovas.  Länk till Roslagsteaterns webbplats(öppnas i nytt fönster).

Musik och konserter

Sommar i Konserthuset
Öppet hus utan entré med utställning med Kent Wisti, guidade visningar och minikonserter med unga sommarmusiker. Länk till Konserthusets webbplats(öppnas i nytt fönster).

Jamaican Independence Festival 
Den 6 augusti 2022 hålls Jamaican Independence Festival med livemusik och aktiviteter vid Lappis beach, Lappkärrsberget.  Länk till information om Jamaican Independence Festival(öppnas i nytt fönster).

Lilla Oraklet i Vitabergsparken  
Projektet Lilla Oraklet är en nyskriven operett av Dramageddon på svenska som driver med teaterns kulturpolitiska ansvar. Operetten framförs genom 24 högtalare i Vitabergsparken under perioden 18 augusti – 2 september.   

Fasching ordnar jazzkonserter på Skeppsholmen
Jazzklubb Fasching på Kungsgatan i Stockholm tillhör Europas äldsta och mest anrika. Under tretton sommarkvällar huserar Fasching med jazzkonserter i ArkDes och Moderna Museets gröna trädgård på Skeppsholmen.⁠ Länk till programsidan Fasching In Bloom(öppnas i nytt fönster).

Marknaden Fools Gold
Den 20 augusti 2022 anordnas Fools Gold, en festival och marknad för fristående skivbolag i Tantolunden.  Aakter från några av svenska indiescenens främsta bolag kommer att spela live. Länk till webbsida om “Fools Gold”(öppnas i nytt fönster).

Gränslandet symfonisk fest
En explosiv och maximalistisk symfonisk dansmusikfest intar klubben Trädgården på Södermalm i Stockholm 19 – 20 augusti 2022. Festivalens lördagseftermiddag är som en bazar av upplevelser för familjer med barn upp till 12 år. Allt från utdrag ur Bizets Carmen med SYMFONIORKESTERN och Unga på Operans föreställningen “De Största Känslorna” till kostym- och instrumentprovning, självspelande piano och scenkonstnärens Anke Laerenberghs kreativa återbruks-skaparverkstad. Länk till webbsidan för “Symfonisk fest”(öppnas i nytt fönster).

Filmvisning

Sommarbio med Stockholms Filmfestival 
Stockholms Filmfestival arrangerar gratis sommarbio i Rålambshovsparken mellan den 17 och 21 augusti 2022. Länk till webbsidan för Sommarbio i Rålis 2022(öppnas i nytt fönster).

Filmstadens dag
Den 28 augusti 2022 hålls Filmstadens dag i Solna. Dagen erbjuder chans att prova på filmtekniker i Filmstadens verkstäder, guidade visningar, filmsamtal och filmvisningar. Länk till webbsidan för “Filmstadens dag”(öppnas i nytt fönster).

Tiny Tempo dokumentärfilmsvisning
Tempo dokumentärfilmfestival gästar Möja bio med Tiny Tempo. Den 14 juli 2022 visas filmen Calendar Girls vid Möja Dansbana. Länk till webbsida Skärgårdsvisning(öppnas i nytt fönster).

Utomhusbioturné i stockholms läns bygdegårdsdistrikt
Utomhusbioturné i anslutning till bygdegårdar i länet, på landsbygd och skärgårdsöar. Bygdegårdarnas filmkonsulent och Regionen Stockholms filmkonsulenter har gjort ett urval av kvalitetsfilmer. som visas 1-13 augusti 2022. Länk till programmet för Utomhusbioturnén(öppnas i nytt fönster).

Total
0
Shares