Vilka är riskerna med infraröda bastumattor?

Infraröda bastufilt har en förmåga att göra allt, från “detox” din kropp till att minska inflammation och kroppssmärta till att öka blodflödet och humöret. Och infraröd bastufilt groupies på ‘grammet är snabba med att påpeka dessa förmodade fördelar. Men som med allt annat på sociala medier kan det du ser på bilder och läser i bildtexter vara lite, fel, överdrivet.

 

Och även om de potentiella fördelarna med dessa infraröda mattor verkligen låter lovande, stöder vetenskapen dem inte helt. Just nu finns det lite eller ingen forskning om infraröda bastumattor i synnerhet, bara på infraröda bastur i allmänhet, säger Brent Bauer, M.D., chef för Mayo Clinic’s Integrative Medicine Department.

 

Som sagt, forskning om infraröd bastu pekar på några potentiella fördelar. För det första tyder bevis på att när de används ofta (vi pratar fem gånger i veckan), kan dessa svettframkallande behandlingar hjälpa till med hjärtfunktionen. Detta kan bero på ett sänkt blodtryck, samt på oxidativ stress och inflammation. En liten studie av manliga idrottare fann också att det kan hjälpa till med återhämtning efter träning. Bevis tyder också på att infraröd bastu också kan lindra kronisk smärta, inklusive smärta för personer med reumatoid artrit. (Faktum är att Lady Gaga svär vid infraröd bastu för att hantera sin egen kroniska smärta.) Där vetenskapen saknas: allt som har med viktminskning att göra och tanken att sitta i en filt är lika bra för dig som att svettas under ett träningspass.

 

Det är viktigt att komma ihåg att även om infraröd bastu kan erbjuda dessa hälsofördelar, betyder det inte nödvändigtvis att mattversionen kommer att göra detsamma – även om den skulle kunna.

 

“Tills en tillverkare tar sig tid och disciplin att göra sådant vetenskapligt arbete på sin produkt, skulle jag vara försiktig med att acceptera påståenden för en produkt (dvs. mattor) som är baserade på data från en annan produkt (dvs. bastur) och försöka hävda likvärdighet mellan de två”, säger Dr. Bauer. “Detta är inte att säga att det kanske inte finns några fördelar med filtar, det är bara det att ur ett medicinskt perspektiv kan vi bara svara på data som har gjorts tillgängliga för andra läkare och forskare i en peer-reviewed vetenskaplig tidskrift.”

 

Medan vetenskapen visar potentiella fördelar med infraröda bastur, erbjuder den inte mycket i vägen för potentiella risker – annat än en potentiell brist på effektivitet. Faktum är att flera av de infraröda bastustudierna säger att det inte fanns några negativa effekter – åtminstone på kort sikt. På lång sikt? Det är en annan TBD, enligt Dr. Bauer, som säger att det vetenskapliga samfundet fortfarande inte vet mycket om de långsiktiga riskerna eller fördelarna med infraröda bastur (och därför filtar).

 

Ändå, om du bestämmer dig för att prova någon av dessa svettframkallande sovsäckar, är det viktigt att börja i det små och lyssna på din kropp. “De flesta användare kommer att börja med några gånger i veckan i 15 minuter upp till 60 minuter”, säger Joey Thurman, C.P.T. “Kom ihåg att poängen med dessa mattor är att få din kropp att svettas. Använd din kropp som din guide.”

Total
0
Shares